WIE ZIJN WIJ?
Renault 16 Club Tilburg.

ONDERDELEN
De Renault 16 ontleed.

WERKPLAATS
HANDBOEKEN


TESTS & TECHNIEK
De feiten.

ROEST
Roest(bescherming)

HISTORIE
Geschiedenis Renault 16.

COLLECTORS' ITEMS

AFBEELDINGEN
De '16' in volle glorie.

GALLERY

ANDERE RENAULTS
Andere succesnummers!

FORUM
Renault 16-helpdesk.


LINKS
Onze Renault-vrienden.


CONTACT
Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail ons!

ONDERDELEN BESTELLEN?
Mail Geert


 

 


RUIMTE 4 (zie fig. 2 en 7):
Bevindt zich onder de achterbank en bestaat uit 3 kamers. Verwijder de zitting en klap de rugleuning omhoog. Alweer onder het anti-dreun materiaal bevinden zich in het totaal 5 ovale plaatjes. Zoeken dus weer!! De maten, vanuit de hartlijn gemeten staan in fig. 2.
De achterste twee plaatjes, nabij de kokers van de schokdempers, geven toegang tot de achterste kokerbalken.(eerder behandeld bij C).

RUIMTE 5 (zie fig. 2 en 7):
Bevindt zich helemaal achter in de wagen. Open het kofferdeksel en steek de hand in n van de grote gaten in de zijwand. Onder in de hoek voelt u het begin van deze balk. Spuiten maar! Neem ook de zijbakken in de behandeling mee.

RUIMTE 6 (zie fig. 2 en 6 ):
Dit is de ruimte waarin de tank hangt. Het best is hij te behandelen als de tank wordt uitgebouwd. Maar kijkt u midden onder de bodem van de wagen op de plaats die in fig. 6 met een D is aangegeven, dan vindt u een dop. Verwijder deze en voer de dunne slang hier in. Kit de dop weer vast of vervang hem door een passende rubber dop.

Figuur 9
RUIMTE 7 (zie fig. 2, 7 en 9)
Bevindt zich voor onder de radiator. Moeilijk bereikbaar!
Verwijder de grille en zoek in de plaat voor de radiator
of daar tectyldopjes zitten (vlak achter de frontplaat) Niet, dan een klein gaatje boren, olie erin en afsluiten met een dopje. Vr de versnellingsbak, onder de radiator zit ook nog een groot gat.
E) Verticale kokerprofielen:
- De kokers waaraan de voordeuren hangen
De beste methode is de voorspatschermen te verwijderen. De koker is dan door de vrijgekomen boutgaten te bereiken, zelfs tot in de dakstijl. Maar let op bij dit laatste, niet te ver, anders ziet u de olie tussen de dakbekleding vandaan komen.

TIP: mijn ondervinding is, dat er behoorlijk wat roest tussen binnen- en buiten scherm zat! Behandelen dus.

Figuur 10
- Middenstijl, waaraan de achterportieren hangen
.
Beneden aan de binnen- en buitenzijde zit een rubber dop. Zie fig. 10. Bij de TX gaat hierdoor de bedrading voor de achterportieren. Verwijder de dop en breng de slang in.
Boven aan de middenstijl zit een afwerkplaatje, haal het eraf en behandel het.


- Portieren
Verwijder armleuning, deur- en raamkruk. Maak voorzichtig het plastic los en behandel de binnenzijde van het portier.
LET OP: Bij het grote gat is het plastic dubbel. Het binnenste stukje hangt IN de deur. Vergeet dit niet er weer in te hangen, anders krijgt u lekkage!

- Motorkap
Geheel behandelen, ook in de verstevigingsprofielen.

- Achterklep;
Hetzelfde recept!
Let op; achter de zwarte sierstrip op de klep wil zich wel vuil verzamelen, met als gevolg roest. Haal hem eraf en behandel deze plaats. Ik monteerde hem met kit erachter.

Figuur 11
De carrosserieplaat, aangegeven in fig. 11 is ook zeer roestgevoelig. Duik hiervoor onder het spatscherm en behandel alle lasnaden aan de binnenzijde met een kwast olie. Het kan geen kwaad alle bouten en moeren even aan te tippen, maar let op, geen olie in de buurt van de remtrommels!
De slotplaten in deze plaat zitten in een soort "doosjes". Draai het bovenste van de 3 schroefjes eruit en spuit olie door dit gaatje. Zie XF) Vochtafvoeropeningen:
In holle ruimten kan zich vocht verzamelen. Daarvoor zijn vocht afvoeropeningen aangebracht, die periodiek moeten worden doorgeprikt. Het meest bekend zijn de sleuven onder in de portieren, maar er zijn er meer!

1) Onder beide voorschermen vindt u de rubber afvoerslang van ruimte 1 (fig. 7). Voer een stuk ijzerdraad van ongeveer 50 cm. lengte door de slang.

2) Ter hoogte van het voorportier, helemaal onder aan de buitendorpel ziet u twee dunne kanaaltjes van deze dorpel. Prik ze door met een brei naald (zie fig. 6 bij K).

3) Nu met de rug op de grond!! Bekijk de dorpel nu onder de wagen. U vindt 4 rechthoekige kanalen n nog n helemaal achteraan de wagen ( zie fig.6 punt M).4. SLOT
Is uw wagen eerder ML-behandeld, benut dan de reeds geboorde gaatjes ook!
Bedenk, dat sommige tectyl soorten hard worden, scheuren en afbrokkelen OF, te dik zijn om in de uiterste gaatjes te komen en. hoe goed deed dat bedrijf uw auto..??


OPMERKINGEN:
- kokerbalken langs achter bereikbaar via de ruimte waarin de benzinetank ligt.
- de holle ruimtes voorin bereikbaar via de twee openingen, afgesloten met ronde ijzeren plaatjes, bij de voeten plaatsen van de passagiers voor.
- Gebruik tectyl type ML550; deze is gemengd met olie en geschikt voor gebruikte autos.