WIE ZIJN WIJ?
Renault 16 Club Tilburg.

ONDERDELEN
De Renault 16 ontleed.

WERKPLAATS
HANDBOEKEN


TESTS & TECHNIEK
De feiten.

ROEST
Roest(bescherming)

HISTORIE
Geschiedenis Renault 16.

COLLECTORS' ITEMS

AFBEELDINGEN
De '16' in volle glorie.

GALLERY

ANDERE RENAULTS
Andere succesnummers!

FORUM
Renault 16-helpdesk.


LINKS
Onze Renault-vrienden.


CONTACT
Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail ons!

ONDERDELEN BESTELLEN?
Mail Geert


 

 


Roest(bescherming)

NIEUW!!
Lees ook:
carrosseriebescherming m.b.v. kunsstof binnenschermen1. BESTE 16-VRIENDEN

Een van de eerste Nederlandse r16 freaks: Stef Ruytenbeek uit Rijswijk heeft het volgende artikel proefondervindelijk samengesteld. Het artikel is al enige jaren oud echter naar ons idee nog steeds actueel.
Producten zijn er inmiddels in verscheidene variaties en te kust en te keur.
Waar Stef in zijn artikel niet over spreekt is de mogelijkheid voor kunststof  binnenschermen die zoals bij modernere auto’s boven de wielen gespannen zijn om het opspattende water uit de constructie te houden.
Wij hebben deze schermen laten maken en kunnen via ons eventueel betrokken worden.
Voor informatie hierover: r16geert@cs.com

De R 16 is vervaardigd uit plaatijzer. Bekend is dat ijzer of staal in contact met zuurstof ROEST!!! Lak beschermt het staal, doch in las- en felsnaden komt zelfs deze lak niet. De fabrikant behandelt de nieuwe wagen meestal met een anti-roestmiddel. Maar dit is, hoe goed ook aangebracht, een tijdelijk effectief.


Er bestaat een tendens om de bodem en wielkasten vol te spuiten met een beschermingsmiddel. Dit is uiteraard niet slecht, maar dikwijls worden de holle ruimten van de carrosserie vergeten of slecht gedaan. In die ruimten kan zich vocht verzamelen met als gevolg... roest. Dit is in aanvang niet zichtbaar, totdat..... inderdaad
.

Over de toe te passen anti-roest middelen kan men discussiëren. De één past afgewerkte olie toe, de ander het duurste middel. Een kennis van mij heeft met afgewerkte olie al veel succes, hij rijdt al 26 jaar in dezelfde Renault Dauphine Gordini!

Ikzelf pas het product WAXOYL  hierbij zijn 3 hulpmiddelen te koop.1) De jumbo sprayer; een soort plantenspuit met een lange dunne slan.

2) De heavy duty sprayer; een wat robuustere uitvoering van nr. 1
3) Een systeem waarbij het blik olie met een pomp op druk wordt gebracht. Men kan dan zonder pompen enige tijd spuiten.Figuur 1

Zelf koos ik uitvoering nr. 2, afgebeeld in fig. 1. De pomp wordt in plaats van de dop in het blik gedraaid. Een slang voert van de pomp naar het handvat, waarin 2 hulpmiddelen kunnen worden geschroefd nl.;

a) Een vaste, iets gekromde buis met een verstelbare sproeikop.

b) Een 1,5 meter lange dunne plastic slang. In het einde daarvan zit een spijkertje met een platgeslagen schacht (zie inzet fig. 1). De kop zorgt voor een goede verspreiding van de olie.
Maar misschien beschikt u over veel professionelere middelen!
Behandelen met mix van afgewerkte olie en tectyl. Of tectyl ML550 nemen (speciaal voor gebruikte auto’s). Of ruimte kruip olie zoals die bij boten gebruikt wordt.

Lees verder