WIE ZIJN WIJ?
Renault 16 Club Tilburg.

ONDERDELEN
De Renault 16 ontleed.

WERKPLAATS
HANDBOEKEN


TESTS & TECHNIEK
De feiten.

ROEST
Roest(bescherming)

HISTORIE
Geschiedenis Renault 16.

COLLECTORS' ITEMS

AFBEELDINGEN
De '16' in volle glorie.

GALLERY

ANDERE RENAULTS
Andere succesnummers!

FORUM
Renault 16-helpdesk.


LINKS
Onze Renault-vrienden.


CONTACT
Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail ons!

ONDERDELEN BESTELLEN?
Mail Geert


 

 


Remmen vragen om bekrachtiging
Bij alle goede rijeigenschappen is er een punt dat dringend om verbetering vraagt: de remmen.
Het lag in de lijn der verwachting dat Renault ook de R 16 zou uitrusten met schijfremmen. Men beperkte zich echter tot schijfremmen op de voorwielen, terwijl conventionele trommelremmen op de achterwielen werden gemonteerd.
Onze ervaring met deze remmen was niet bijzonder gunstig. Wij vonden de pedaaldruk uitgesproken zwaar, terwijl; bij plotseling afremmen de achterwielen als het ware blokkeerden.
Weliswaar is dit laatste een logisch gevolg van de constructie van het hydraulisch remsysteem bij de R16 (een hoofdcilinder met twee onafhankelijke nevenremcilinders voor voor-en achterwielen, waarbij de remcilinders voor de achterwielen uit twee zuigertjes bestaan), zodat bij plotseling remmen eerst de achterwielen aangrijpen, maar dat neemt niet weg dat dit automatisch een zwaardere pedaaldruk moet inhouden. Naar onze mening zal een rembekrachtiger op de R 16 noodzakelijk zijn, enerzijds voor een soepele en gemakkelijke bediening van het pedaal, anderzijds omdat deze zo voortreffelijke wagen wellicht ook graag door dames gereden zal worden.

Werkelijke kritiek op hert remsysteem, een kwestie van betwiste smaak over het uiterlijk, voor de rest niets dan lof over opbouw, conceptie, uitvoering en afwerking  van deze jongste Renault-telg. Wanneer inderdaad de prijs zal kunnen worden aangepast aan die van de concurrerende merken in deze zeer belangrijke anderhaleveliter-klasse, dan zal Renault, na alle moeilijkheden van de laatste tijd, zeker met deze wagen een goede slag kunnen slaan.
Hopelijk kunnen wij de wagen binnen niet al e lange tijd ter beschikking krijgen voor een meer uitgebreide road-test om al die gegevens die bij deze eerste rijervaringen niet konden worden opgenomen, nog eens uitgebreid te publiceren.

terug